Luonto kutsuu värikylpyyn

pallot

Luonnon kierto ilahduttaa meitä jälleen värikylläisyydellään. Kirpeä syyspäivä kutsuu viettämään aikaa luonnon keskellä. Luonnon ihmettelyyn riittää jo värikylvystä nauttiminen. Jos mukana on astia, on ilo syysluonnosta sitäkin suurempi. Pieneenkin astiaan mahtuu paljon syksyn makuja –ja tuoksuja. Tai sopivalla mättäällä voi vain istuskella ja poimia luonnonantimia suoraan makunystyröiden iloksi. Jos vatsa kaipaa jotain tuhdimpaa onnistuu omien eväiden nauttiminen kätevästi Kemin laavupaikoilla 

Monet luontoelämykset ovat aivan lähellämme. Kemin keskustan tuntumassa on suosittu Kiikelin luontoreitti, ja lähiseuduilta löytyy monia kauniita luontokohteita ja –polkuja. Osa näkemisen arvoisista luontoreiteistä sijaitsee pienen automatkan päässä lähikunnissa. Reittejä löytyy lyhyistä luontopoluista aina pitempiin vaelluspolkuihin.  

Esteettömät lähireitit ovat Kiikelin lähimetsän reitti (kokonaispituudeltaan 2,4 km) Ruutista Kiikelin nokalle ja takaisin sekä Veitsiluodon kalapaikan luontopolku (4 km) Rytikarin kaupunginosassa. Myös Tervolassa sijaitsevan Kätkävaaran reitistä osa on esteetön.  

Kiikeli

Nuorisojoukko Kiikelin lintutornissa keväällä.

Kiikeli on aivan kaupungin keskustassa sijaitseva suosittu virkistysalue. Reitti kulkee Ruutin puistosta Kiikelin nokalle, jossa sijaitsee esteetön lintutorni ja laavu. Nokalta matka jatkuu merellisen lähimetsän luontopoluille tai palaa esteettömästi takaisin lähtöpaikalle. Erinomaisen sijaintinsa vuoksi Kiikeli on suosittu kohde niin lapsiperheiden kuin varttuneemmankin väestön keskuudessa. Laavulla maistuu retkieväät, jonka jälkeen on taas puhtia kipaista lintutorniin tähystelemään merelle tai käyskennellä kiemurtelevilla luontopoluilla metsän siimeksessä ennen kaupunkiin palaamista. 

Veitsiluodon kalapaikka

Veitsiluodon kalapaikalla on noin 4 kilometrin mittainen rengasreitti, jonka varrella voi ihastella luonnon väriloistoa, kokeilla vaikka kalaonneaan tai tulistella jollain alueen useammista laavuista. Alueella on satsattu esteettömyyteen: sekä wc:hen että kalastuslaiturille on esteetön kulku. 

Ajoksen, Mustakarin, Paavonkarin ja Rova-Takajärven reitit

Kaupungin lähiympäristöstä löytyy useita ulkoilureittejä, jotka ovat mitaltaan muutamasta kilometristä aina 20 kilometriin asti.  Reiteillä on opastukset ja taukopaikkoja, osa reiteistä on valaistu. Paavonkarin reitiltä on yhteys Kirnuvaaraan Simon kunnan puolelle ja Rova-Takajärvi reitiltä Keminmaan Sivakkavaaraan. Lisätietoja ulkoilu- ja luontoreiteistä ja niiden lähtöpaikat on tarkemmin esitelty sivustolla. 

Kallinkangas ja Kivalo

Kallinkangas ja Kivaloilla kipuava Keski-Penikan näkötornin reitti sijaitsevat Keminmaan puolella lyhyen ajomatkan päässä Kemistä. Kallinkankaalla on mukavia koko perheelle sopivia luontopolkuja, joiden varrella voi ihastella luonnon moninaisuutta ja erilaista kasvillisuutta aina louhikkoisesta lakialueesta, kangasmetsiin ja kasvillisuudeltaan rikkaaseen lehto- ja lettoalueisiin. Voipa polun varrella sammuttaa janonsa suoraan lähteestä hörppäämällä tai ihmetellä luonnon voimien muovaamaa ikiaikaista hiidenkirnua. 

Keski-Penikan näkötornin reitti on lyhyt, mutta vaativa. Reitti on osa Martimoaavan soidensuojelualueen reitistöä. Reitti lähtee Kivalon P-paikalta ja kulkee alkupätkän tienpohjaa, mutta kohoaa loppuosassa vaativan louhikon läpi Keski-Penikan laella sijaitsevalle Kivalon autiotuvalle.  Tuvan pihapiirissä on tulistelupaikka, kuivakäymälä ja näköalatorni, josta avautuvat maisemat eivät jätä kylmäksi. 

Martioaapa, Kätkävaara ja Nivavaara

Martimoaavan soidensuojelualueella sijaitsee useita reittivaihtoehtoja. Lähtöpisteitä reitille löytyy sekä Simon kunnan puolelta että Keminmaasta. Valittavina on joko Järviaavan rengasreitti, jonka lähtöpiste on Simossa Hangassalmenahon pysäköintialueella. Reitin varrella voi ihastella avaraa suomaisemaa, monipuolista kasvilajistoa, bongailla lintuja ja tulistella laavulla. Martimoaavan vaelluspolku kulkee soidensuojelualueen halki. Matkalla voi yöpyä autiotuvissa tai taittaa matkan päivässä. Kasvisto ja maisema on reitillä vaihtelevaa aina rimmikoista, aapasoille ja lehtokorpeen. 

Kätkävaaran jylhiin, upean karuihin ja metsäisiin maisemiin voi tutustua Tervolassa. Kemistä lähtöpaikalle on noin 50 minuutin ajomatka. Reitti on kokonaisuudessaan 7 kilometriä pitkä ja osa reitistä on esteetöntä. 

Reitiltä löytyy käymälät sekä tulentekopaikkoja ja vaaran huipulla retkeilijöiden käytössä on kota. Vaaran paljas laki on kivirakan peittämä ja laella sijaitsevasta näköalatornista avautuva maisema saa kulkijan huokaamaan ihastuksesta. 

Tornion Korpikylässä sijaitsevalta Nivavaaralta on kaunis näkymä Tornionjoelle ja Ruotsiin. Nivavaara sijaitsee noin 30 km Torniosta pohjoiseen. 

Jokivarrentie 3320 kohdalta käännytään oikealle, ajetaan junaradan yli ja käännytään heti vasemmalle. Tietä ajetaan radan suuntaisesti pohjoiseen noin 800 m vaellusreitin lähtöpaikkaan. Nivavaaran päälle noustaan 700 m, polku on hyvin merkitty ja porrasrakennelmat ovat hyväkuntoiset. Huipulla on laavu (ota polttopuut mukaan), josta on hyvät näköalat alas Tornionlaaksoon. Taukopaikka ja näköalatasanne ovat aidatulla alueella ja putoamisvaaraa ei ole. Nivavaara oli Pierre Louis de Maupertuis pysähtymispaikka vuonna 1736, jolloin ranskalaisjohtoinen tiedemiesretkikunta selvitti maapallon muotoa astemittauksilla. He tähystelivät Nivavaaralta niin Tornion kirkon kellotapulia kuin Aavasaksaa. 

Luontopolut kutsuvat nauttimaan kuulaista syysretkistä!