Skip to content
kivalot1 1480x440 - Kivalot

Kivalot

pallot

Kivalo tai Kivalot on noin sadan kilometrin mittainen vaarajono Suomen Lapissa. Se alkaa Perämeren rannikolta Kemin ja Simon väliseltä alueelta ja ulottuu aina itäiseen Lappiin Ylä-Kemijoen varteen saakka. Korkeimmillaan vaarojen huiput yltävät jopa 300 metrin korkeudelle merenpinnasta. Kivalon luonto on vaihtelevaa.

Kivalon vaarajono on nykyisin pääosin retkeily- ja vapaa-ajanviettokäytössä. Muun muassa Simon kunnassa sijaitsevalta Martimoaavalta johtaa Kivaloille noin kolmentoista kilometrin mittainen patikkareitti. Vaarajonon koillisosassa on myös kaksi luonnonsuojelualuetta.

Kivalon autiotupa ei ole mikään helposti saavutettava autiotupa vaikka lähimmälle tielle ei ole kuin reilu kilometri. Kivalon autiotupa sijaitsee Keski-Penikan laella keskellä rakkakivikkoa ja sinne parhaiten pääsee kulkemalla Keski-Penikan näkötornin reittiä Kivalon p-paikalta. Autiotuvan lisäksi pihapiiristä löytyy tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä palovartijan torni, joka toimii tänä päivänä näköalatornina.

Kivalon autiotupa on rakennettu kesällä 2009. Kamiinalla varustettu tupa tarjoaa majoitustilaa neljälle henkilölle. Tuvalle suuntaavien tulee huomata, ettei tuvan läheisyydessä ole vedenottopaikkaa vaan vesi pitää tuoda puolentoista kilometrin päästä Jääkärikämpän läheltä löytyvästä lähteestä.

Kivalon autiotupa ei ole alkuperäinen palovartijan tupa vaan paikalla on ollut ennen nykyistä tupaa 1960-luvulla paikalle kuljetettu työmaaparakin mallinen kämppä, joka on purettu samaan aikaan kuin nykyistä autiotupaa on rakennettu. Entiseen palovartijan torniin pääsee ihastelemaan maisemia toiselle tasanteelle asti. Ylimmälle tasanteelle pääsy on estetty.

 

Yhteystiedot

0206 39 7820
pilke@metsa.fi
Kojumaantie 64 94500 Keminmaa

Suosittelemme

pallot
kolmasnainen ramiranta 19 1024x683 - Satama Open Airissa lavalle nousevat mm. odotetut Kaija Koo ja Lauri Tähkä!

Satama Open Airissa lavalle nousevat mm. odotetut Kaija Koo ja Lauri Tähkä!

Viime vuonna loppuunmyydyn kaupunkifestivaalin lavalle nousee kesän lopulla, 31.7.-1.8.2020, 24 kotimaista tähteä!
ice floating experience in icebreaker sampo 1024x681 - Jäänmurtaja Sampo

Jäänmurtaja Sampo

Risteilyjä järjestetään joululta huhtikuun puoleen väliin. Tätä elämystä on vaikea päihittää!
couple admiring ice sculptures in snowexperience365 1024x683 - Kemin LumiLinna on nyt ympärivuotinen

Kemin LumiLinna on nyt ympärivuotinen

Kemi on tunnettu LumiLinna-kaupunkina. Nyt linnan tarina on muuttanut muotoaan, kun LumiLinna on avoinna läpi vuoden.