En liten stadsrundtur i Kemi

pallot

Luulajantie 94100 Kemi

En liten stadsrundtur i Kemi

Kemis centrum är precis rätt storlek för att utforska till fots. Staden är full av historia och många av dess byggnader är anmärkningsvärt gamla, men desto vackrare. Låt oss ta en kort promenad för att utforska staden.

Turen startar från tågstationen på innergården till Cafe Hertta. Huvudbyggnaden från utsidan, är märkt med Museiverkets märke. Inuti kommer de vackra stockväggarna och den lugna atmosfären att lugna även den upptagna vandraren. En trappa upp i cafeet ligger PutiikkiHotelli Kemi 1932, där du kan andas en natt eller mer.

Cafe Hertta. Kuva: Kai Toljamo

När vi fortsätter vår resa längs Asemakatu kan vi beundra de gamla byggnaderna runt Asemanpuisto. När vi går längs Etelärantakatu kan vi fortfarande beundra de trähus som finns kvar i staden.

 

Den här bilden är från 1988 och huset är fortfarande bebott. Kuva: Tikkala Leena
Det här är samma byggnad som på göregående bild, bilden tagen i Januari 2022. Kuva: Kai Toljamo

Vi fortsätter längs Etelärantakatu ånda till Mansikkanokka och Kemi Snöslott. Snöslott område är idag ett område som består av ett snöslott, campingområde, glas stugor och en åretrunt snöslottbyggnad. Helårsbyggnaden har bastuanläggning att hyra, restaurang, cafe, konferenslokaler, butik och även aktiviteter.

Snöslotts område. Kuva: Kai Toljamo

Från Snöslott området kan vi fortsätta mot inre hamnen längs Mansikkanokka naturstig. Samtidigt passerar vi den bästa stranden i Kemi: Mansikkanokka. Vi anländer till inre hamnen och passerar restaurang Pursiseura, Meriklubi och restaurang Sataman Valakia. Byggnadernas historia går hundratals år tillbaka i tiden. Mittemot restaurangerna ligger också Kemis gästhamn, där staden har en vinterbadplats.

Mansikkanokka stranden. Kuva: Kai Toljamo
Restaurang Sataman Valakia. Kuva: Kai Toljamo

Från gästhamnen fortsätter vi att gå framåt. Vi kommer snart till hamnens hjärta. Vacka gamla trämagasin urtstrålar historia. I en byggnad händer dock något: Sataman Krouwi serverar resenärer året runt.

Restaurang Sataman Krouwi. Kuva: Katriina Pikkarainen
Kemis inre hamn. Kuva: Kai Toljamo

Vi klättrar uppför backen mellan trähusen, där restaurangen Puistopaviljonki ligger, i en vacker historisk träbyggnad. Detta hus byggdes redan 1893 och har bland annat fungerat som stadens kontorsbyggnad. Idag hittar du de bästa pizzorna i Kemi här!

Restaurang Puistopaviljonki på midrommar i början av 1900-talet. Kuva: Fotoarkiv av Kemis historiska Museum

När vi går nedför Puistopaviljonki sluttning mot Sauvosaarenkatu, kommer vi fram till den äldsta byggnaden i staden, Penttilä huset, som byggdes redan 1874.

 

Penttilä hus. Kuva: Fotoarkiv av Kemis historiska Museum
Penttilä hus i Januari 2022. Kuva: Kai Toljamo

Vi fortsätter längs Sauvosaarenkatu och snart är vi i en korsning där uppmärksamheten inte kan ägnas en vacker och speciell byggnad: Junnelius hus är en skyddad plats och stod färdigt 1901. Idag har huset hyresrätter.

 

Junnelius hus. Kuva: Kai Toljamo

När vi svänger höder från Junnelius hus, kommer vi fram till Kemi kyrka. Kemi kyrka ritades av arkitekten Josef Stenbäck och byggdes 1902. Kyrkan speglar influenserna från kontinental nygotik. På kyrkogården finns också Kemi hjältarnas kyrkogård.

Kemi kyrka. Kuva: Katriina Pikkarainen

Från kyrkan går färden vidare mot det höga stadshuset. Kemi rådhus byggdes 1940 och var snart måltavla för en attack av Hilters trupper 1944. Som en mirakelhandel var dock byggnaden skonad.

Kemi stadshus. Kuva: Kai Toljamo

Idag huserar stadshuset förutom stadsförvaltningen restaurangen Hertta Sky på 13:e våningen. Det är en bra ide att avsluta stadsrundturen med lunch och samtidigt utforska staden från ovan.