Pieni kaupunkikierros

pallot

Luulajantie 94100 Kemi

Pieni kaupunkikierros Kemissä

Kemin keskusta-alue on juuri sopivan kokoinen kävellen tutustuttavaksi. Kaupunki on täynnä historiaa ja useat sen rakennuksista ovatkin huomattavan vanhoja, mutta sitäkin kauniimpia. Lähdetäänpäs pienelle kävelyretkelle tutustumaan kaupunkiin.

Kierros alkaa rautatieasemalta Cafe Hertan pihapiiristä. Päärakennus, ulkopuolelta Museoviraston suojelumerkillä varustettu rakennus on kunnostettu sen perinteitä kunnioittaen. Sisällä kauniit hirsiseinät ja rauhallinen tunnelma saavat kiireisenkin kulkijan rauhoittumaan. Kahvilan yläkerrasta löytyy PutiikkiHotelli Kemi 1932, jossa voi hengähtää yön tai useammankin.

Cafe Hertta. Kuva: Kai Toljamo

Kun jatkamme matkaa Asemakatua pitkin, voimme ihailla vanhoja rakennuksia Asemanpuiston ympäristössä. Etelärantakatua kävellessä saamme ihailla vielä kaupungissa jäljellä olevia puutaloja.

Tämä kuva on vuodelta 1988, ja talo on edelleen asuttuna. Kuva: Tikkala Leena
Sama talo kuin edellisessä kuvassa, kuva otettu 17.01.2022. Kuva: Kai Toljamo

Etelärantakatua pitkin etenemme aina Mansikkanokalle Kemin Lumilinnalle asti. LumiLinna-alue on nykyään lumilinnasta, lasivilloista, camping-alueesta ja ympärivuotisesta lumilinnarakennuksesta koostuva alue. Ympärivuotisesta rakennuksesta löytyy vuokrattavia saunatiloja, ravintola, kahvila, kokoustilat, myymälä ja myös aktiviteetteja.

Lumilinna-alue. Kuva: Kai Toljamo

 

Lumilinna-alueelta voimme jatkaa kohti sisäsatamaa pitkin Mansikkanokan luontopolkua. Ohitamme samalla Kemiläisten parhaimman uimarannan: Mansikkanokan uimarannan. Saavumme Sisäsatamaan ja ohitamme ravintola Pursiseuran, Meriklubin ja ravintola Sataman Valakian (Työväen Pursiseura). Rakennusten historiat ulottuvat jopa satojen vuosien taakse. Pursiseuroja vastapäätä sijaitsee myös Kemin vierasvenesatama, jossa talvisin kaupunki ylläpitää avantouintipaikkaa.

Mansikkanokan uimaranta. Kuva: Kai Toljamo
Ravintola Sataman Valakia. Kuva: Kai Toljamo

Vierasvenesatamasta jatkamme kävelyä eteenpäin. Pian saavummekin jo sataman ytimeen. Kauniit vanhat puiset makasiinit huokuvat historiaa. Yhdessä sentään jotain tapahtuukin: Sataman Krouwi ravintola palvelee kulkijaa ympäri vuoden.

Sataman Krouwi. Kuva: Katriina Pikkarainen
Kauniit puiset makasiinit. Kuva: Kai Toljamo

Nousemme makasiinien välistä ylös mäelle, jossa sijaitsee ravintola Puistopaviljonki, kauniissa historiallisessa puurakennuksessa. Tämä talo on rakennettu jo vuonna 1893, ja se on toiminut muunmuassa kaupungin virastotalona. Nykyään Kemin parhaat pizzat löytyy täältä!

Puistopaviljonki juhannuksena 1900-luvun alussa. Kuva: Kemin Historiallisen museon valokuva-arkisto
Puistopaviljonki 17.01.2022. Kuva: Kai Toljamo

Kun kävelemme alas Puistopaviljongin rinteeltä kohti Sauvosaarenkatua, saavumme kaupungin vanhimmalle rakennukselle, Penttilän talolle, joka on rakennettu jo vuonna 1874.

Penttilän talo vuonna 1986. Kuva: Kemin historiallisen museon valokuva-arkisto
Penttilän Talo 17.01.2022. Kuva: Kai Toljamo

Sauvosaarenkatua pitkin jatkamme ja pian olemmekin risteyksessä, jossa huomio ei voi olla kiinnittymättä kauniiseen ja erikoiseen rakennukseen: Junneliuksen talo on suojelukohde ja se on valmistunut vuonna 1901. Nykyisin talossa on vuokra-asuntoja.

Junneliuksen Talo. Kuva: Kai Toljamo

Junneliuksen talolta kääntyessämme oikealle, saavumme Kemin kirkolle. Kemin Kirkko on arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema, ja sekin on rakennettu jo vuonna 1902. Kirkossa heijastuvat mannermaisen uusgotiikan vaikutukset. Kirkon pihapiirissä on myös Kemin Sankarihautausmaa.

Kemin Kirkko. Kuva: Katriina Pikkarainen

Kirkolta matka jatkuu kohti korkealla kohoavaa kaupungintaloa. Kemin kaupungintalo on rakennettu 1940, ja pian se joutui 1944 Hitlerin joukkojen räjäytysyrityksen kohteeksi. Kuin ihmeen kaupalla, rakennus kuitenkin säästyi.

Kemin Kaupungintalo. Kuva: Kai Toljamo

Nykyisin kaupungin hallinnon lisäksi kaupungintalossa toimii Hertta Sky ravintola 13. kerroksessa. Kaupunkikierros on hyvä päättää lounaan merkeissä ja samalla tutkiessa kaupunkia ylhäältä käsin!