Bottenvikens nationalpark

pallot

Bottenvikens nationalpark ligger i Kemis och Torneås yttre skärgård. Bottenvikens nationalpark presenterar den norra havsnaturen när den är som vackrast. De steniga skären, blomstrande strandängarna och enbevuxna momarkerna bjudier på vackra utsikter för besökare och bra häckningsplatser för många fågelarter.

Den första ön i parken steg ur havet för tusen år sedan, och än i dag formar landhöjningen landskapet en millimeter i taget. Området har använts för fiske och sälfångst i århundraden. Stengrunder och stensättningar berättar om livet på de karga öarna ute på öppna havet.

På sommaren kallar det vida, klara havet hela familjen på en utflykt på en eller ett par dagar. I Pensaskari finns ett restaurerat fiskeläge med föremål, fotografier och berättelser som visar hur fiskarna levde på ön förr i tiden. På naturstigen på ön Selkä-Sarvi (2 km) kan besökarna njuta av skärgårdslandskapet som formats av havet. Den som vill övernatta kan hyra en stuga på Selkä-Sarvi eller Vähä-Huituri.

Bottenvikens nationalpark är i huvudsak ett mål för sommarbesök. För att nå nationalparken behöver du en egen båt. Du kan också anlita företagarna i inre hamnen. På vintern kan du ta dig till nationalparken med snöskoter eller på skidor.