Njut av winterdagarna i Kemi!

pallot

På vinter lockar de snövidderna alla friluftsvänner utomhus. Kemi med omgivning har strålande skidspår. Vid vindskydden kan du ta en paus och äta en bit. På friluftslederna i näromgivningen får du njuta av snö och frisk luft och göra utflykter på egen hand eller med guidning i det vackra landskapet. Nedan finns en lista på lederna. Mer information om tjänsterna finns på webben.

Här har vi samlat några alternativ och tips för sköna vinterdagar i Kemitrakten.

Det finns många vackra natursevärdheter och stigar i Kemi och dess omgivning. Många stigar börjar alldeles i stadens centrum eller i stadens bostadsområden. En del av de sevärda naturlederna finns kommunerna kring Kemi, men dit tar du dig snabbt med bil. Du kan välja mellan allt från korta naturstigar till längre vandringsleder. Leden i Kiikeli närskog (2,4 km) från Ruutti till udden längst ute på Kiikeli och naturstigen på fiskestället i Veitsiluoto (4 km) är tillgängliga, och lämpar sig således för alla.

Kiikeli

Kiikeli är ett populärt rekreationsområde alldeles nära stadens centrum. Leden går från parken i Ruutti till udden på Kiikeli, där det finns ett fågeltorn och ett vindskydd. Från udden fortsätter färden till naturstigarna i skogen nära havet, eller så kan du återvända längs den tillgängliga leden tillbaka till avgångsstället. Kiikeli har ett utmärkt läge och därför är området populärt bland både barnfamiljer och vuxna. Vindskyddet är perfekt för en matpaus. Efter det har vandrarna åter energi att klättra upp i fågeltornet för att spana ut över havet eller gå på upptäcktsfärd längs naturstigarna som slingrar sig genom skogen, innan det är dags för färden tillbaka till staden.

Veitsiluoto fiskeställe

Veitsiluoto fiskeställe finns en cirka 4 kilometer lång cirkelled. Vid leden kan du pröva din fiskelycka eller göra upp eld vid ett av de många vindskydden som finns i området. Både fiskebryggan och toaletten är tillgängliga.

Kivalo

Leden till utsiktstornet på höjden Keski-Penikka är kort, men krävande. Leden är en del av lederna i Martimoaapa myrskyddsområde. Leden avgår från Kivalo parkeringsplats och går inledningsvis längs en väg, men stiger i den senare delen genom ett krävande fält av stenblock till Kivalo övernattningsstuga, som finns uppe på höjden Keski-Penikka.  Kring stugan finns ett eldställe, ett torrdass och ett utsiktstorn med utsikt över ett landskap som lämnar ingen oberörd.

SnowExperience365

I Snöslottets område kan du uppleva kall snö och is året om. Oavsett hur vädret är utomhus, är det fem köldgrader inomhus. Det här slottet smälter aldrig! I upplevelselokalen SnowExperience365 finns fantastiska isskulpturer och en isrutschkana. Fritt inträde för dem som bor på Seaside Glass Villas: biljettpriset ingår i bokningsavgiften. Mer information om öppettider och inträdesavgifter finns på webbplatsen.

Läs också om de andra vinteraktiviteterna på webbplatsen visitkemi.fi, till exempel om vinterfiske och safaris av olika slag. På webbplatsen finns också en heltäckande evenemangskalender för området. Kronan på en lyckad dag är god mat eller en kopp ångande kakao. Läs om ortens caféer och restauranger.