Statyerna i Kemis centrum

pallot

044 0451 156

info@merilapinmatkailuoppaat.fi

Keskuspuistokatu 6 94100 Kemi

Hyppäävät lohet (Hoppande lax) by Ensio Seppänen (1968)

Duschvattenstaty framför Hotel Merihovi i Parken (Keskuspuistokatu 6).

Författare Ensio Seppänen / 1968

Majakka (Fyr) by Kaija Kiuru (2002)

Beläget på ett torg nära motorbåtshamnen (Merikatu 12) är verkets utgångspunkt den form som relaterar till hemlighet och stas, förutom förväntan och längtan. Inuti verket finns ett ljus som lyser upp i mörkret och lyser ur namnluckan.

Quote from the artist: ”The theme of originates in images that I saw of refugee camps in 2001. 80 % of refugees are women and girls without a place to call home. What shelters them is often just a tent. This made me think about the true meaning of home[lessness].” A boat or a ship is a vessel, by means of which a refugee may get to safety.

Sotalapsipatsas Pieni ikuisuus (Krigsbarnstatyn En litten evighet) by Sanna Koivisto (1996) 

Sanna Koivistos krigsbarnstatyn En litten evighet ligger vid hamnen i centrum och är troligen den första i sitt slag i världen. På en betongpiedestal finns en bronsfigur av ett barn i naturlig storlek. Barnet sitter på huk över en öppnad bok i fosterställning draperat i en filt i ett tillstånd av sorg och rädsla. Det som finns kvar är ett tryggt hem, mamma, syskon och vänner och vad som väntar är ett dystert hav, konstigt land och okänd framtid. Barnet uttrycker osäkerhet och känslor av förskjutning och separation. Boken står för odling. Det har öppnats där barns status diskuteras. Oavsett civilisation utsätts barn för lidande. En nation har ingen rätt att kalla sig en civiliserad nation innan den har utrotat lidandet för något infödd barn. På en sida finns barnhänder som försöker greppa andra, säkra händer. På den andra finns längtande mödrars ansikten och händer. På plaketter finns orden från den lokala kulturarvets notabler Elsi och Ossi Liiten: “Människor / Fred är kärlek / Krig är hat / men vägen till civilisationen är kärlek / den växer från knäet till hjärtat. Denna krigsbarnsstaty restes av krigsbarn i Kemi-området 1996 till minne av dem som led i krig mellan 1938 och 1944 , och som en påminnelse om barns nöd och lidande i krigshärjande länder [fortfarande].”

Ankkuri (Fyrfartygets Kemi ankare)

Ankaret ligger vid simhallen längs Meripuistokatu Boulevard. I modellen är det en stock eller Admiralty Anchor. Eftersom Kemi ankaret är den sista fyrbåten i Finlands vatten påminner det om Martin ankaret, men beståndet är rakt. Kemi byggdes i Björneborg i 1901. Den hette Björneborg fram till 1956, då den skickades för att stationeras utanför Kemi. Den avvecklades på 1974 på grund av byggandet av solida, automatiska fyrar längs vägen upp till Kemi. Fartyget renoverades och placerades i Hylkysaari, Helsinki som en attraktion på sjöfartsmuseet 1989. Idag har fartyget en liknande status på sjöfartsmuseet i Vellamo i Kotka.

Ystävykset (Vänner) by Ensio Seppänen (1960)

En bronsskulptur från 1960-talet står precis intill ingången till Kemi spa, (Meripuistokatu 28). Det är den första som beställs av Ensio Seppänen i Kemi. Motivet är barn som leker, en tjej, en pojke och en padda. Vänskap kan blomstra trots skygghet och fulhet. Paddan anses vara ful och frånstötande. Barn har dock ingen sådan partiskhet. Pojken, med mer mod, håller sin hand och omfamnar paddan.

Statyn stod färdig och förvarades av staden fram till 1969, då den placerades på uteplatsen framför simhallen, färdig ett par år tidigare, i samband med kommunens hundraårsjubileum.

Ukkometto (Tjädertupp) by Aimo Taleva (1982) 

Längst ut på Meripuistokatu Boulevard, nära simhallen, ligger Ukkometto av den Helsingforsbaserade skulptören och grafikern Aimo Taleva, tillverkad 1982. Den tillverkades på metallverksavdelning en av den lokala skolan, med ursprunglig placering på skolgården i Tervaharju. Dess råmaterial är Outokumpu Steelworks stål på betongsockel. Dess fågelmotiv har drag av traditionell folkkonstsnickeri.

Rakentajapatsas (Byggarstatyn) by Ensio Seppänen (1962)

Statyn är placerad framför stadshuset, Valtakatu 22. En staty som föreställer far, mor och ett spädbarn är tillägnad byggarna av Kemi folkets hus. Den intilliggande väggen föreställer Labour. Modern höjer barnet mot fadern, vars högra hand vilar på hans frus axlar. Händernas rörelser visar kärlek och samhörighet inom familjen. Fadern ser med tillförsikt på framtiden. Minnestatyn bär inskriptionen “Denna staty restes 1962 av Kemi Workers’ Assn. i minnet av byggarna av Kemi folkets hus.”

Guidade rundvandringar kan beställas av guideföreningen Meri-Lapin matkailuoppaat ry.

 

 

Ta till dig Kemi! Ladda ner den kostnadsfria Cardu-appen i telefonen och sök fram Kemi Card. Informationspaketet är lätt att använda och alltid aktuellt, med information om offentligt konst, evenemang, erbjudanden, nyheter, sevärdheter, historia, aktiviteter och uppgifter om Kemi. Du får hela staden i din telefon.