Selkäsaari

pallot

Selkäsaari on Kemin keskustan tuntumassa oleva luonnonkaunis saari.  Saaressa on muutamia kesämökkejä, mutta parhaiten Selkäsaari tunnetaan kemiläisten keskuudessa keväisistä hiihtoladuista. Saaren matkailukäyttöä kehitetään nyt ympärivuotiseksi, joten saareen on nykyään helppo päästä kesäisinkin ilman omaa venettä. Saaren laituri on m/s Leilan reitin varrella.

Selkäsaareen pääsee omalla veneellä tai risteilyllä Kemin sisäsatamasta. Perinteikäs vesibussi m/s Leila risteilee Kemin sisäsatamasta; Leilan aikataulut löydät Meriken kotisivuilta. Saareen liikennöi myös Jähti; tilausristeilyjen tiedustelut ja varaukset: +358 400 696124 tai info@katariinalaiva.fi.

Kemin Matkailu Oy omistaa saaressa saunamaailman, joka koostuu kolmesta erilaisesta saunasta, joiden yhteydessä on myös terassilla paljut merinäköalalla. Kotasaunoista on valittavana ruokailukodan yhteydessä oleva perinteikäs suomalainen sauna ja terassilla oleva maisemasauna kauniine merinäköaloineen. Hieman erillään toimii hyvin perinteinen suomalainen ulkosauna vanhassa, alkuperäisyyttä kunnioittaen remontoidussa rakennuksessa. Saunat sopivat 6-10 hengelle kerrallaan. A-oikeudet, varattavissa kotamenu.

 

Saaren historiaa

Selkäsaaren, kuten monen muunkin Perämeren saaren, historiasta löytyy sangen värikkäitä vaiheita.  Kieltolain aikaan pirtun salakuljettajat joutuivat keksimään uusia reittejä ja piilotustapoja hämätäkseen viranomaisia.  Selkäsaarikin sai osansa tästä operaatiosta kieltolain loppupuolella. Pirtulaivat toivat lastinsa avomerelle, josta paikalliset venemiehet hakivat kanisterinsa ja piilottivat ne väliaikaisiin kätköihin lähiseudun saariin tai upottivat painon kanssa mereen myöhempää noutoa varten. Joskus kanisterit jouduttiin kaivamaan esiin talvella jään alta ja tuomaan hevospelillä mantereelle.

Selkäsaari on tunnettu myös “läskileireistä”. Koululääkäri valitsi vähävaraisten perheiden jälkikasvusta painoltaan ja kasvukäyrältään alarajoilla olevia leirille saareen. Heille järjestettiin kesällä parin viikon ajaksi mahdollisuus saada raitista ilmaa, aurinkoa, reipasta tekemistä ja ravitsevaa ruokaa. Selkäsaaren kesäleiri- tai siirtolatoiminnan Kemissä aloitti Raittiusseura Toivo III vuonna 1935. Kesäleikkien ohella Toivo tarjosi talvella urheilullista reipastelua, huvilan lähelle rakennettiin jopa pieni hyppyrimäki. Kemin kansakoulujen järjestämänä Selkäsaaren kesäsiirtolatoiminta aloitettiin vuonna 1949.

 

Suosittelemme

pallot

Syksy on täällä

Kesä on kääntynyt syksyyn. Luonto pukeutuu syysasuun, mikä ilahduttaa ja virkistää raikkaan merituulen kanssa ulkoilijaa. Kokosimme lähialueen retkeily- ja ulkoilureitit sekä luontopolut alle. Heitä reppu selkään, nappaa mukaan kiikarit ja termospullo tai mitä ikinä sinun retkivarustukseesi kuuluukaan, valitse reiteistä mieleinen ja astu raittiseen ilmaan nauttimaan…

Kemin kaupunginteatterin syksy 2020 starttaa Jäniksen vuosi -näytelmällä

Kemin kaupunginteatterin syksy 2020 aloitetaan Kemin Pirtillä esitettävällä Jäniksen vuosi -näytelmällä. Arto Paasilinnan tekstiin pohjautuva komedia käpälämäestä jatkaa siitä mihin keväällä jäätiin. ”Vatanen on mies, jota kaikki sanovat vain Vataseksi. Jopa Vatasen vaimo sanoo Vatasta Vataseksi. Vaimon mielestä Vatanen on ollut jo pitkään masentavaa seuraa….

Kemi parantaa yrityspalveluitaan

Kemiläisille yrittäjille suunnattu Business Kemi neuvontasivu (www.businesskemi.fi) julkaistaan lähestyvän Yrittäjäpäivän kunniaksi perjantaina 4.9. Sivusto on osa yrityspalveluiden uudistusta, josta vastaa Kemin Digipolis Oy ja Kemin kaupungin elinkeinopalvelut. Nyt avattavalle sivustolle on koottu yritysneuvonnan yleisimmät palvelut. Tällaisia ovat esim. alkaville yrittäjille neuvonta perustamis- ja rahoituskysymyksissä, yritystoiminnan…