Puistot

pallot

Puistot, puistokadut ja viheralueet ovat olennainen osa Kemiä. Ne luovat viihtyisyyttä ja parantavat kemiläisten asumisen ja elämisen laatua. Kaupunki on panostanut kaupunkikuvan parantamiseen mm. pitämällä ranta-alueet yleisinä alueina, hoitamalla puistoja ja huolehtimalla viheralueiden riittävyydestä kaikissa kaupunginosissa.

Kemin keskustaa halkovat leveät puistokadut, jotka ovat ahkerassa kävelijöiden ja koiranulkoiluttajien käytössä. Kaamoksen aikaan puistokadun puiden valaistus tuo iloa ja valoa pimeyteen. Kemissä on yhteensä 80 hehtaaria erilaisia puistoalueita.

 

Meripuisto

Yksi vanhimpia kaupungin puistoja on Meripuisto, joka on tutustumisen arvoinen paikka keskustan tuntumassa. Puistosta löytyy mm. leikkikenttä, museona toimiva savupirtti, Jatulintarha, historialliset aitat ja vanha Raatihuone, joissa toimii ravintola.
Puistoa rajaavat Kauppakatu, Urheilukatu ja Meripuistokatu sekä lännessä Luulajantie, joka erottaa puiston merestä. Luulajantien puolella puistoa reunustavat vanhat makasiinit Alue varattiin puistoksi jo L.I. Lindqvistin laatimassa kaupungin ensimmäisessä asemakaavassa vuodelta 1869. Alue säilyi kuitenkin pääosin luonnonvaraisena metsikkönä ja louhikkona vuoteen 1893 asti, jolloin puiston korkeimmalle kohdalle mäen päälle rakennettiin arkkitehti Waldemar Wileniuksen suunnittelema puistopaviljonki (raatihuone).

Sisäsatamanpuisto

Puisto on kiinteässä yhteydessä Meripuistoon. Puistoa rajaa Sisäsataman makasiinit, Meripuistokatu ja Luulajantie sekä mäki, joka johtaa Meripuistoon. Mäen edustalla painaumassa sijaitsi ennen sotia betoninen varastorakennus, jonka saksalaiset räjäyttivät laiturien ohella vetäytyessään Kemistä. Täällä on myös pidetty kesäteatteria. Puiston maamerkkinä toimii Sanna Koiviston ”Sotalapsipatsas”.

Mansikkanokan puisto

Mansikkanokan puistolehto on pääsääntöisesti metsäistä luonnonmaisemaa, jota halkoo ja kiertää ulkoilureitit. Alueen keskellä maisema aukeaa kaitaiseksi nurmikentäksi, josta on näkymä uimarannalle. Mansikkanokan ranta-alueen keskeinen kohta on hiekkaranta, jossa klassisen näköiset uimakopit sijoittuvat koivujen lomaan.
Mansikkanokan puistossa on uimarannan lisäksi frisbeegolfrata, voimistelutelineet, laavu.

Hahtisaaren puisto

Hahtisaaren puistossa sijaitsee mm. vuonna 1998 valmistunut Keijo Nevarannan suunnittelema veiston StoneAge, joka on punagraniitista tehty Stonehengen nykyisten pääkivien toisinto.
Hahtisaaren puisto on suosittu tapahtumien järjestelypaikka esim. Satama Open Air – musiikkifestivaali on järjestetty usean vuoden ajan puistossa.