Kätkävaara

pallot

Leirikätkä 74 97140 Muurola

Kätkävaara on Tervolan kunnan pohjoislaidalla sijaitseva paljaslakinen vaara, jonka korkeus on 189 metriä ja jonka lakialueet ovat kivirakkojen peitossa. Kätkävaarasta on löydetty merkkejä Pohjois-Suomen vanhimmasta asutuksesta. Kätkävaara on suosittu luontomatkailu kohden ja alueella on luontopolku, jonka teemana ovat muinaismerien rantamuodostelmat, joista löytyy 19 tutustumiskohdetta. Rengasreitti on 7 kilometriä pitkä.

Kätkävaaran luontopolku on kunnostettu 2010-2013, jolloin valmistuivat esteetön reitistö, laiturit ja luontotorni vaaran huipulle. Merkityn reitin varrella on lisäksi kaksi tulipaikkaa ja tulistelukota vaaran huipulla. Reitti on 7 km pitkä. Ensimmäiset 300 m on esteetöntä pitkosta laavulle asti. Perälammen ympäri kiertää erillinen 600 m esteetön reitti.

Kätkävaaran alueen eläinkanta on runsas, muun muassa hirviä, poroja, karhuja ja ilveksiä. Metsäkanalintuja on myös ja alueen suoalueilla on myös metsähanhia. Kätkävaaran alueella on useita merkittäviä luonnonsuojelualueita, kuten Pisavaaran luonnonpuisto ja Kilsiaapa-Ristivuoman soidensuojelualue. Alueelta on löydetty myös muun muassa kultaa, kuparia ja uraania. Alueella sijainnut kultakaivos lakkautettiin 1960-luvulla.

Alueella palvelee Kätkävaaran Luontokeskus.

Luontopolun kartta (pdf)