Kalastusluvat

pallot

Valtion yleisvesialueella kylänrajojen ulkopuolella kalastusluvaksi riittää kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa, toisinaan kalastaja tarvitsee lisäksi vesialueen omistajan luvan. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia.

Kemin kaupungin edustalla on 1994 perustettu vapaa virkistyskalastusalue sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden käyttöön.  Alueelle vaaditaan ainoastaan valtion kalastonhoitomaksu. Alle 18- vuotias tai 65 -vuotta täyttänyt kalastaja ei ole velvollinen suorittamaan kalastonhoitomaksua.

Perämeren kalastusalueen viehelupa-alue kattaa yksityiset vesialueet Torniosta Simoon saakka. Lupa oikeuttaa viehekalastukseen ilman vaparajoitusta. Mikäli kalastaminen tapahtuu ainoastaan yhdellä vavalla, riittää alueille ainoastaan kalastonhoitomaksun suorittaminen. Lisätietoja virkistyskalastusalueesta ja vieheluvasta löytyy Kemin kaupungin sivuilta.

Perämeren pyydyslupa-alueeseen kuuluu pieniä Metsähallituksen hallinnassa olevia vesialueita merialueella Kemin – Kokkolan välillä. Tarkemmat tiedot vesialueista löytyy vesialueluettelosta.

Rannikon merialueen yksityiset vedet Torniosta Simoon ovat osakaskuntien vesialueita ja tarvitset osakaskunnan kalastusluvan, jos uistelet yhtä useammalla vavalla per henkilö.

 

Veitsiluodon Kalapaikalle on aina ostettava lupa:

  • Luvan voi ostaa mobiililupana Kalakortti.com palvelun kautta. Luvan hinta 15 €/ kalenteri vrk tai 12 €/ 8 h kalenteri vrk aikana. Lisäksi myyjä perii 2 €:n toimitusmaksun. Verkkomaksulla lupa ostajallaan alle 5 minuutin ja kauppa on auki joka päivä 24 h.
  • Lisäksi kalastuslupia myydään NESTE Lapintuulessa (Veitsiluodontie 19). Huoltoasema on avoinna ympäri vuorokauden.
  • Lapintuulesta voit vuokrata myös veneen kalastuspaikalle.

Myös Isohaaraan Kemijoelle on ostettava lupa aina:

  • Kemijokisuun kalastuskeskus (Virtatie 59, Kemi) myy kalastusluvat Isohaaraan. Luvan hinta 17 €/vrk.
  • Lisäksi palveluina kalastusvälineiden ja veneiden vuokrausta.