Jääkärietapit

pallot

044 0451 156

Keskuspuistokatu 56 94100 Kemi

Jääkärietappi, usein lyhyesti vain etappi, tarkoitti laajassa merkityksessä yhtä jääkäriliikkeen toimintamuotoa, verkostoa, joka auttoi jääkäritarjokkaita ja komennustehtävissä olevia jääkäreitä liikkumaan Suomen eri osien ja Saksan Lockstedter Lagerin koulutuskeskuksen välillä. Jääkäriliikkeen etappireitit kulkivatkin Lapin ja Peräpohjolan läpi Ruotsiin. Kemin etappi puolestaan perustettiin syyskuussa 1915 ja lopetettiin ilmiannon jälkeen 6.1.1916.

Kemin etappikanslia sijaitsi kauppias Hille Halosen talossa Keskuspuistokadun ja Etelärantakadun risteyksessä. Majoituspaikkoina toimivat Matkustajakoti Jokela Meripuistokatu 7:ssä, Matkustajakoti Niemelä Kauppakatu 13:ssa ja valtakunnallisestikin tunnetuksi tullut Matkailijakoti ja Turist Hotell Osula Valtakatu 33:ssa sekä Pietilän talo Keskuspuistokatu 20:ssa. Kemin etappi oli Suomen vilkkaimpia, ja sieltä järjestettiin kuljetuksia sekä Perämeren että Torniojoen yli Ruotsiin.

Säilyneitten etappitalojen seinissä on tästä kertovia muistolaattoja. Kemin etapin 1915 – 17 muistomerkki on rautatieaseman viereisessä puistikossa. Etappikanslian muistolaatta on entisen Halosen talon seinässä. Valtakadun ja Meripuistokadun risteykseen rakennetun kerrostalon seinässä on puolestaan Matkailijakoti Osulasta kertova laatta.

Opastuskierroksia voi tilata Meri-Lapin matkailuoppaat ry:ltä.

Kysy rohkeasti myös muista opastuksista – yhteystiedot löydät tästä.