Jääkärietapit

pallot

Jääkärietappi, usein lyhyesti vain etappi, tarkoitti laajassa merkityksessä yhtä jääkäriliikkeen toimintamuotoa, verkostoa, joka auttoi jääkäritarjokkaita ja komennustehtävissä olevia jääkäreitä liikkumaan Suomen eri osien ja Saksan Lockstedter Lagerin koulutuskeskuksen välillä. Jääkäriliikkeen etappireitit kulkivatkin Lapin ja Peräpohjolan läpi Ruotsiin. Kemin etappi puolestaan perustettiin syyskuussa 1915 ja lopetettiin ilmiannon jälkeen 6.1.1916.

Kemin etappikanslia sijaitsi kauppias Hille Halosen talossa Keskuspuistokadun ja Etelärantakadun risteyksessä. Majoituspaikkoina toimivat Matkustajakoti Jokela Meripuistokatu 7:ssä, Matkustajakoti Niemelä Kauppakatu 13:ssa ja valtakunnallisestikin tunnetuksi tullut Matkailijakoti ja Turist Hotell Osula Valtakatu 33:ssa sekä Pietilän talo Keskuspuistokatu 20:ssa. Kemin etappi oli Suomen vilkkaimpia, ja sieltä järjestettiin kuljetuksia sekä Perämeren että Torniojoen yli Ruotsiin.

Säilyneitten etappitalojen seinissä on tästä kertovia muistolaattoja. Kemin etapin 1915 – 17 muistomerkki on rautatieaseman viereisessä puistikossa. Etappikanslian muistolaatta on entisen Halosen talon seinässä. Valtakadun ja Meripuistokadun risteykseen rakennetun kerrostalon seinässä on puolestaan Matkailijakoti Osulasta kertova laatta.

Opastuskierroksia voi tilata Meri-Lapin matkailuoppaat ry:ltä.

Kysy rohkeasti myös muista opastuksista – yhteystiedot löydät tästä.

Suosittelemme

pallot

Syksy on täällä

Kesä on kääntynyt syksyyn. Luonto pukeutuu syysasuun, mikä ilahduttaa ja virkistää raikkaan merituulen kanssa ulkoilijaa. Kokosimme lähialueen retkeily- ja ulkoilureitit sekä luontopolut alle. Heitä reppu selkään, nappaa mukaan kiikarit ja termospullo tai mitä ikinä sinun retkivarustukseesi kuuluukaan, valitse reiteistä mieleinen ja astu raittiseen ilmaan nauttimaan…

Kemin kaupunginteatterin syksy 2020 starttaa Jäniksen vuosi -näytelmällä

Kemin kaupunginteatterin syksy 2020 aloitetaan Kemin Pirtillä esitettävällä Jäniksen vuosi -näytelmällä. Arto Paasilinnan tekstiin pohjautuva komedia käpälämäestä jatkaa siitä mihin keväällä jäätiin. ”Vatanen on mies, jota kaikki sanovat vain Vataseksi. Jopa Vatasen vaimo sanoo Vatasta Vataseksi. Vaimon mielestä Vatanen on ollut jo pitkään masentavaa seuraa….

Kemi parantaa yrityspalveluitaan

Kemiläisille yrittäjille suunnattu Business Kemi neuvontasivu (www.businesskemi.fi) julkaistaan lähestyvän Yrittäjäpäivän kunniaksi perjantaina 4.9. Sivusto on osa yrityspalveluiden uudistusta, josta vastaa Kemin Digipolis Oy ja Kemin kaupungin elinkeinopalvelut. Nyt avattavalle sivustolle on koottu yritysneuvonnan yleisimmät palvelut. Tällaisia ovat esim. alkaville yrittäjille neuvonta perustamis- ja rahoituskysymyksissä, yritystoiminnan…