HISTORIA, ARKITEKTUR OCH BULEVARD
Vad du tänker på när du tänker på Kemi? Du vet säkert att vårt snöslott lockar turister speciellt på vintern. Du kanske också vet hur vår hamn lockar på sommaren att njuta av både de fartfyllda vattenaktiviteterna och den lugnare miljön vid havet.
Men låt oss titta djupare in i ytan. Eller snarare, tänk om vi tittade närmare på vad som finns omkring oss. Visste du, att Kemi har mycket att se varje säsong?
I vår stadsmiljö hittar du många resmål som säkerligen kommer att inspirera till entusiasm för historia och arkitektur samt stadsvandringar. Låt oss gå!
Kemi stadshus
Kemis landmärke är det höga rådhuset, som reser sig högt och är synligt på långt håll. Den ursprungliga, vita funktionalistiska byggnaden stod färdig 1940 och ritades av Bertel Strömmer. Kemi stadshus är ganska känt för sin hållbarher, eftersom det förblev upprätt trots sprängningsförsöket i oktober 1944. En tillbyggnad som väsentligt förandrade byggnaden genmfördes på 1960-talet. Tre stora vattentankar har installerats på nionde våningen i vårt stadshus, så byggnaden förbinder fortfarande stadshuset och vattentornet enligt den ursprungliga planen.
Sauvotalo
Bredvid stadshuset på Valtakatu ligger Sauvotalo, ritat av Onni Ermala och byggt 1955.
Tämä monenlaisen käyttötarkoituksen nähnyt talo toimi alun perin työväentalona. Suomen presidentti Urho Kekkonenkin vieraili talossa kesällä 1963. Silloin Kemissä järjestettiin merkittävät elinkeinomessut, ja Sauvotalo toimi messukeskuksena. Tällä hetkellä talo odottaa uutta aikakauttaan, eli uutta toimintaa seiniensä sisälle.
Kemi Järnvägsstation
När vi reser från Meripuistokatu mellan rådhuset och Sauvotalo till järnvägsstationen hittar vi det vackra stationsparken. En järnväg byggdes till Kemi 1902 och en stationsbyggnad ritad av arkitekten Bruno Granholm ett år senare. Intill byddges 1932 en stationsrestaurang som fortfarande utgör en historisk miljö för den nuvarande cafeverksamheten. Hela stationsparken ger en bekväm miljö för en kort promenad.
Sauvosaari skolan
Tillbaka till Meripuistogatan och fortsätt rakt mot vår inre hamn. På sommaren tillåter parkkorridoren, som går från stadshuset till stranden promenader i skuggan av björkar. Och snart kommer vårt intresse att ligga i Kemi grundskola, nu kallad Sauvosaari skola. Byggnaden ritades av skolstyrelsens arkitekt Toivo Salervo, som ritade två andra skolor i Kemi på 1920- och 1930-talen. Skolgången påbörjades samma år som byggnaden stod klar, 1936. Skolan är fortfarande i sitt ursprungliga – om än fint restaurerade – syfte. Grundskolebarnens livliga skolliv bleknar till sommarmånaderna, men även då tillåter den stora innergården lek och motion.
Kemi kyrka
När man beundrar grundskolan, fångar den Lutherska kyrkan i Kemi, som redan reser sig brant intill. Kyrkan, återställd till sin ursprungliga färgsättning, byggdes mellan 1900 och 1902. Kyrkan, som representerar den nygotiska byggnadsstilen, ritades av arkitekten Josef Stenbäck. Sommartid är det även möjligt att besöka kyrkan på vardagar, medan på vintern är dörrarna öppna på söndagar under mässan och under olika musikevenemang. Från utsidan är kyrkan desto mer imponerande när den högsta punkten på Meripuistokatu en gång valdes som plats, varifrån utsikten redan är mot havet.
Gymnasiet
Byggnaden på andra sidan kyrkan är från samma årtionde som folkskolan. Kemi Gymnasium byggdes 1930 och erbjuder nu undervisning för både dagstudenter och kvällsgymnasiestudenter. Från gymnasiegården tillbaka till Meripuistogatan, och i slutet av parkkorridoren, möter vi den imponerande Ukkometto -statyn. Färdigställd 1982, Aimo Talevas stora staty set ur mot havet och är bara en av många statyer som lyser upp Kemis stadsbild. En närmare titt på stadens statyer är inspirerande, till exempel i form av statybongling. Att utforska nästan hundra statyer eller monument ger ett helt nytt perskpektiv till stadsrundturen.
Simhallen
Nu fortsätter vår resa dock framför Ukkometto till Kemi simhall. Den lådliknande byggnaden döljer en underbar miljö för bad. Poolerna i simhallend erbjuder en unik utsikt över parken till Bottenviken. Så, kanske ett dopp i poolen kommer att fräscha upp oss innan vi fortsätter vår resa? Naturligtvis kans utsikten avnjutas från insidan utan att bli blöt. Poolen är öppen året runt, utom i Juli, då havet fungerar som dykplats.
Strandlager
Så är vi redan i Kemis inre hamn. Vi svänger höger in på Strandbulevard, längs vilken de gamla magasinen byggda för hamnverksamhet har bevarats.
Gammal tullstation
Stadens gamla tullstation ligger också vid Strandbulevarden. Den vackra gula byggnaden stod klar 1912 och är faktiskt den andra tullstationen i Kemi. Denna nya tullstation varade “i tjänst” fram till 1985. De gamla träbyggnaderna intill fungerade en gång som byggnader för tull- och hamnverksamhet, medan världen fortfarande byggdes upp kring flytande.
Puistopaviljonki
Från Kauppagatan när vi stiger uppgör Meripuisto ser vi andra exempel på byggnader från förr. Här hittar du Yli-Jaakheikin Savupirtti byggd 1796 och öppen för allmänheten under sommaren, samt den paviljongliknande byggnad som stadens rådhus. Designad av arkitekten Waldemar Wilenius, byggdes den här utsmyckade parkpaviljongen 1893 som en klubb- och restaurangbyggnad under de första åren. Byggnaden blev stadens kontorsbyggnad 1905, som återigen omvandlades till restaurangverksamhet i början av 1990-talet.
Jänkälä
Vår stadsrundtur går tillbaka till Kauppakatu, nu från andra hörnet av Meripuisto till den vackra Jänkälä-gården. År 1875 byddge sågverket Pekka Tuhkanen ett empireinspirerat hus som gästgiveri. Konsul Joel Jänkälä renoverade huset åt sin familj 1920. Idag fungerar huset, som är fullt av minnen från det förflutna, som huvudbyggnad för verksamheten “Grön och hållbär Kemi”. Så här finns fortfarande tillräckligt med aktivitet för en av Kemis trähusmiljöer.
Mitt emot Jänkälä har Kauppakatu ett centralhuskomplex i funkisstil som togs i drift 1941. Den ursprungliga byggnaden, ritad av Uno Ullberg, har byggts ut flera gånger, varav den senasta är på gång.
Leipätehdas
När vi tittar på Sankarigatan från sidan av sjukhuset ligger brödfabriken i rött tegel till höger. Huset, byggt som mjöllager på 1890-talet, är Kemis första tegelbyggnad. I dag finns Kemis stads verksamhetscentral i lokalerna.
Junnelius hus
Framför brödfabriken kan du se det charmiga huset Junnelius i hörnet av korsningen. Timmerbyggnaden ritades av av Kemi kyrkas byggmästare J. V. Lehtinen och stod färdig 1901. Huset byggdes av bankdirektören Frans Junnelius (1850-1916) åt hans familj. Byggnaden har haft flera användningsområden sedan 1921 och är numera privatägd.
Kemin Pirtti
När vi reser tillbaka längs Kauppakatu mot Kemis centrum kommer stenfotsrörelserna att börja komma till oss. Decennier har naturligt format stadsmiljön, men den röda tegelstenen Kemi Pirtti sticker fortfarande ut från mängden. Denna modiga byggnad mitt i hjärtat av stadskärnan firade sin officiella invigning i oktober 1927. Det speciella med byggnaden är att ett så modernt hus förr fick vattenförsörjning innan staden hade ett vattenledningsnät. Idag spelas några av Kemi Teaters föreställningar på Kemi’s Pirtti.
Gröna Kemi Cyklar “villarit”
Men nu tycker du att vår turne är lite för lång för en promenad? Om längden på resan är tveksam, så är lösningen lyckligtvis nära: Villari. Det vill säga, du kan hyra Villari stadscykel och beundra cykelkulturen i vår stad. Du hittar Villarit på följande uthyrningsställen:
Cafe Hertta, Rautatiekatu 1
RockBar & Grill 82, Keskuspuistokatu 1
Sataman Valakia, Kemin Sisäsatama
Lumilinna, Mansikkanokka
Och när du väl fått upp farten, tänk om du gick runt Kemis naturstigar? Okej, kanske nästa gång. Men du kand alltid planera, så kolla in vårt område för frilufts- och vandringsleder.
Mer om Kemis historiska byggnader: