Kaupunkikierros

pallot

KEMIN HISTORIAN, ARKKITEHTUURIN JA PUISTOKÄYTÄVIEN SIIMEKSESSÄ

Mitä tulee mieleen, kun ajattelet Perämeren rannikolla sijaitsevaa kaupunkiamme? Varmaan tiedätkin, että meidän LumiLinnamme valkoinen hohde vetää matkailijoita puoleensa erityisesti talvisin. Ehkä tiedät myös, kuinka Sisäsatamamme houkuttelee kesäisin nauttimaan niin vauhdikkaista vesiaktiviteeteista kuin rauhallisemmastakin kesäterassien miljööstä meren äärellä.   

Mutta, katsokaamme pintaa syvemmältä. Tai, paremminkin, mitä jos katsoisimme tarkemmin sitä mitä on ympärillämme? Tiesitkö, että Kemissä on runsaasti nähtävää vuodenajasta riippumatta? Kaupunkiympäristöstämme löydät monia kohteita, jotka varmaan herättävät innostuksen niin historiaan ja arkkitehtuuriin kuin kaupunkikävelyllekin. Siispä, mars matkaan! 

Kemin kaupungintalo

Kuva: Kemin kuvapankki

Kemin maamerkki on korkealle kohoava ja kauaksi näkyvä pilvenpiirtäjämäinen kaupungintalo. Alkuperäinen, valkoinen funktionalistinen rakennus valmistui vuonna 1940 ja sen on suunnitellut Bertel Strömmer. Kemin kaupungintalo on varsin kuuluisa kestävyydestään, sillä se pysyi pystyssä lokakuun 1944 räjäytysyrityksen. Merkittävästi rakennusta muuttanut laajennus toteutettiin 1960-luvulla. Kaupungintalomme yhdeksänteen kerrokseen on asennettu kolme suurta vesisäiliötä, joten rakennus yhdistää edelleen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kaupungintalon ja vesitornin. 

Sauvotalo

Valtakatu 22 Kemi 20110627.JPG
Kuva: Estormiz, 2011

Kaupungintalon vieressä Valtakadulla on Onni Ermalan suunnittelema ja vuonna 1955 rakennettu Sauvotalo. Tämä monenlaisen käyttötarkoituksen nähnyt talo toimi alun perin työväentalona.  Suomen presidentti Urho Kekkonenkin vieraili talossa kesällä 1963. Silloin Kemissä järjestettiin merkittävät elinkeinomessut, ja Sauvotalo toimi messukeskuksena. Tällä hetkellä talo odottaa uutta aikakauttaan, eli uutta toimintaa seiniensä sisälle.  

Rautatieasema

Kuva: Estormiz, 2014

Kun matkaamme kaupungintalon ja Sauvotalon välistä Meripuistokatua rautatieasemalle päin, löydämme Kemin kauniin asemapuistoalueen. Kemiin saatiin rautatie vuonna 1902, ja arkkitehti Bruno Granholmin suunnittelema asemarakennus vuotta myöhemmin. Sen viereen rakennettiin vuonna 1932 asemaravintola, joka edelleen tarjoaa historialliset puitteet nykyiselle kahvilatoiminnalle.  Koko asema-alueen puisto tarjoaa viihtyisän ympäristön pienen kävelyhetken ajaksi.  

Sauvosaaren koulu

Kuva: Kemin kuvapankki

Takaisin Meripuistokadulle, ja jatkamme suoraan kohti sisäsatamaamme. Kesäisin kaupungintalolta rantaan asti läpäisevä puistokäytävä mahdollistaa kävelyn koivujen katveessa.  Ja, pian kiinnostuksemme kohdistuukin Kemin kansakoulurakennukseen, nykyiseltä nimeltään Sauvosaaren koulu. Rakennuksen suunnitteli kouluhallituksen arkkitehti Toivo Salervo, joka suunnitteli kaksi muutakin koulua Kemiin 1920- ja 1930-luvuilla. Koulunkäynti alkoi samana vuonna kun rakennus valmistui, 1936. Koulu on edelleen alkuperäisessä – hienosti kunnostettuna tosin – käyttötarkoituksessaan. Alakoululaisten vilkas kouluelämä vaimenee kesäkuukausiksi, mutta silloinkin iso pihapiiri mahdollistaa leikkimisen ja liikunnan harrastamisen.   

Kemin kirkko

Kuva: Saana Paavalniemi, 2021

Kansakoulua ihastellessa katseen vangitseekin jo viereisessä jylhänä kohoava Kemin luterilainen kirkko. Alkuperäiseen värimaailmaan kunnostettua kirkkoa rakennettiin vuosina 1900–1902. Uusgoottilaista rakennustyyliä edustavan kirkon suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck. Kesäisin kirkossa on mahdollista vierailla myös arkisin, kun taas talvisin ovet ovat avoinna sunnuntaisin messun aikana sekä erilaisten musiikkitilaisuuksien aikana. Ulkopuolelta kirkko on sitäkin vaikuttavampi, kun paikaksi aikoinaan valikoitui Meripuistokadun korkein kohta, josta näkymä jo siintääkin kohti merenrantaa.

Lyseon lukio

 

Kirkon toisella puolella oleva rakennus on samalta vuosikymmeneltä kuin kansakoulukin. Kemin lyseon lukio rakennettiin 1930, ja tarjoaa nykyisin opetusta sekä päiväopiskelijoilla että iltalukioon innostuneille.  

Lukion pihapiiristä takaisin Meripuistokadulle, ja kohtaamme puistokäytävän päässä vaikuttavan Ukkometto patsaan. Vuonna 1982 valmistunut Aimo Talevan kookas patsas tähyää merelle, ja on vain yksi lukuisista patsaista, jotka Kemin kaupunkikuvaa piristävät. Tarkempi tutustuminen kaupungin patsaisiin tapahtuu innostavasti esimerkiksi patsasbongailun merkeissä. Lähes sataan patsaaseen tai muistomerkkiin tutustuminen tarjoaa kaupunkikierrokselle aivan uudenlaisen säväyksen. Lisätietoa Kemin julkisesta taiteesta, löydät täältä tai lataamalla Kemi Card. 

Uimahalli

Yleiskuva Kemin uimahallista.
Kuva: Kemin kuvapankki / Nina Susi, 2019

Tämänhetkinen matkamme jatkuu kuitenkin Ukkometton edestä Kemin uimahallille. Laatikkomainen rakennus kätkee sisäänsä upeat puitteet uintiharrastukselle. Uimahallin altailta tarjoutuu ainutlaatuinen näkymä puiston yli Perämerelle. Joten, ehkäpä pulahdus altaaseen virkistää ennen kuin jatkamme matkaamme? Näkymästä pääsee toki nauttimaan sisäpuolelta kastumattakin. Uimahalli on avoinna läpi vuoden, lukuun ottamatta heinäkuuta, jolloin meri toimii pulahduksen näyttämönä.

Rantamakasiinit

Kemi District Museum 20070808.JPG
Kuva: Estormiz, 2007

Niinpä olemmekin jo Kemin Sisäsatamassa. Käännymme oikealle Rantabulevardille, jonka varrella on säilynyt vanhoja satamatoimintaa varten rakennettuja makasiineja.

Vanha tulliasema

Kuva: Estormiz, 2007

Rantabulevardilla sijaitsee myös kaupungin vanha tulliasema. Kaunis keltainen rakennus valmistui vuonna 1912, ja on itse asiassa järjestyksessään toinen tulliasema Kemissä. Tämä uusi tulliasema toimi ‘virassaan’ aina vuoteen 1985 asti. Vieressä olevat vanhat puiset rakennukset toimivat aikoinaan tullin ja satamatoiminnan rakennuksina, kun maailmaa vielä rakennettiin uittotoiminnan ympärille.  

Puistopaviljonki

Puistopaviljonki juhannuksen ”juhla-asussa” 1900-luvun alussa. Kuva: Kemin Historiallisen Museon valokuva-arkisto

Kauppakadulta kun nousemme Meripuistoa ylöspäin, näemme muitakin esimerkkejä entisen ajan rakennuksista. Täältä löytyvät kesäisin yleisölle avoinna oleva, vuonna 1796 rakennettu Yli-Jaakheikin Savupirtti sekä kaupungin Raatihuoneena toiminut paviljonkimainen rakennus. Tämän koristeellisen Puistopaviljongin on suunnitellut arkkitehti Waldemar Wilenius, ja se on rakennettu vuonna 1893 toimien alkuvuodet klubi- ja ravintolarakennuksena. Kaupungin virastotaloksi rakennus siirtyi vuonna 1905, muuntuen jälleen ravintolatoiminnalle 1990-luvun alussa.  

Jänkälä

Kuva
Kuva: Mervi Nikander 2021

Kaupunkikierroksemme kaartuu takaisin Kauppakadulle, nyt Meripuiston toiselta kulmalta viereiseen Jänkälän kauniiseen pihapiiriin. Sahanhoitaja Pekka Tuhkanen rakennutti empirevaikutteisen talon vuonna 1875 majataloksi. Konsuli Joel Jänkälä kunnosti talon perheelleen vuonna 1920. 

Jänkälää vastapäätä Kauppakadulla on funkkistyylinen keskussairaalakompleksi, joka aloitti toimintansa vuonna 1941. Alkuperäistä, Uno Ullbergin suunnittelemaa rakennusta on useampaan kertaan laajennettu, joista viimeisin on juuri meneillään.  

Leipätehdas

Sankarikatu 7 Kemi 20090608.JPG
Kuva: Estormiz, 2009

Kun katsomme sairaalan sivulta Sankarikadulle, näkyy oikealla punatiilinen Leipätehdas. Jauhomakasiiniksi 1890-luvulla rakennettu talo on Kemin ensimmäinen tiilirakennus. Nykyisin tiloissa toimii Kemin kaupungin toimintakeskus.  

Junneliuksen talo

Junnelius House 20090608.JPG
Kuva: Estormiz, 2009

Leipätehtaan edustalta näkyykin hurmaava Junneliuksen talo risteyksen kulmassa. Hirsisen rakennuksen suunnitteli Kemin kirkon rakennusmestari, J. V. Lehtinen, ja se valmistui vuonna 1901. Talon rakennutti pankinjohtaja Frans Junnelius (1850–1916) perheelleen. Rakennuksella on ollut useita käyttötarkoituksia vuoden 1921 jälkeen, ja on nykyisin yksityisomistuksessa. 

 Kemin Pirtti

Tiedosto:Kemin Pirtti 20160607 02.jpg
Kuva: Estormiz, 2016

Kun matkaamme takaisin Kauppakatua pitkin Kemin keskustaan päin alkavat kivijalkaliikkeet tulla kohdallemme. Vuosikymmenet ovat luonnollisesti muovanneet keskustaympäristöä, mutta punatiilinen Kemin Pirtti erottuu edelleen joukosta. Tämä uljas rakennus aivan keskustan ytimessä vietti virallisia vihkiäisjuhliaan lokakuussa 1927. Rakennuksen erikoisuutena voimme pitää sitä, että aikoinaan niin moderni talo sai vesijohdotkin ennen kuin kaupungilla oli vesijohtoverkostoa. 

Vihreä Kemin Villarit

Villari-kaupunkipyörän vuokraaminen | Kemi
Kuva: Kemin kuvapankki / Teija Laurinolli, 2019

Nyt tosin mietityttää tuntuukohan kierroksemme hieman liian pitkältä kävelyretkeksi? Mikäli matkan pituus arveluttaa, niin onneksi ratkaisu on lähellä: Villari. Eli, voit vuokrata Villari kaupunkipyörän, ja ihastella kaupunkiamme pyöränselästä. Löydät Villarit seuraavista vuokrauspaikoista: 

Cafe Hertta, Rautatiekatu 1
Lumilinna, Mansikkanokka 

Ja, kun kerran vauhtiin päästään, niin mitäpä jos kierrettäisiin Kemin luontoreititkin? Okei, ehkä ensi kerralla. Mutta ainahan voi suunnitella, joten tarkistapa alueemme ulkoilu- ja vaellusreitit 

Mukavaa kaupunkikierrosta Kemin kaduilla! 

Kuva
Kuva: Mervi Nikander, 2021

 

Kemin historiallisista rakennuksista lisää: 

https://www.kemi.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/matkailu/historialliset-kohteet/rakennelmat-ja-arkkitehtuuri/ 

Visit Kemi