Tutustu saaristoluontoon Perämeren kansallispuistossa

pallot

Lapin läänin ainokaisen merellä sijaitsevan kansallispuiston, Perämeren kansallispuiston, muodostavat Kemin ja Tornion kaupunkien ulkosaaristossa sijaitsevat maankohoamisen muovaamat saaret. Saarten ainutlaatuinen saaristoluonto sekä merellinen tunnelma luovat upeat puitteet merimaiseman ihasteluun, rentoutumiseen ja luonnosta nauttimiseen.

Saarten historiaa

Kansallispuistoon kuuluvat saaret ovat toimineet kalastus- ja metsästystukikohtina jo 1500-luvulta lähtien. Selkä-Sarven eteläpäässä sijainneessa kalastajakylässä on asunut tiettävästi jopa 300 henkilöä. Näiltä paikoilta löytyy entisöity Ailinpietin kalamaja 1860-luvulta. Saarilla on nähtävissä myös muuta vanhaa rakennusperinnettä, kuten asuinrakennuksia, verkonkuivaustelineitä ja jääkellareita.  Vanhoista pirtukellareista on jäljellä maakuopat, jotka kertovat tarinaa saarten kieltolain aikaisesta historiasta salakuljettajien tukikohtana ja kätköpaikkana.

Nähtävyydet

Iso-Huiturissa voi ihmetellä 1300-luvulta peräisin olevaa Piispankiveä, joka on suurista kivistä rakennettu kuusi metriä pitkä ja kaksi metriä korkea rajapyykki, jota pidetään muistona Turun ja Uppsalan hiippakuntien rajankäynnistä 1500-luvulla. Selkä-Sarvessa ajankulun voi yrittää tarkistaa kahdesta kiveen hakatusta aurinkokellosta, joista toinen sijaitsee kalastustukikohdassa ja toinen on sijoitettu saaren korkeimmalle kohdalle saaren keskiosaan.

Palvelut

Perämeren kansallispuistossa on kattavat palvelut retkeilijöille. Autio- tai varaustupia löytyy yöpymiseen, tulentekopaikat ja laiturit mahdollistavat tulistelun ja rantautumisen useammalla saarella. Selkä-Sarveen on vasta rakennettu grillikota.  Saaristoon pääsee omalla veneellä tai paikallisten yritysten järjestämillä taksivenekyydeillä. Lisätietoja Perämeren kanssallispuistosta. 

 

 

Kansallispuistojen suosio kasvaa, sillä luonto ja hiljaisuus tarjoavat sopivaa vastapainoa kiireiselle arjelle. Suomessa on 40 kansallispuistoa, joissa voi ihastella alueelle tyypillistä luontoa ja lepuuttaa hermojaan. Joidenkin retkeilijöiden tavoitteena on tutustuminen jokaiseen kohteeseen, toiset ovat löytäneet lempikohteensa ja palaavat ihastelemaan tuttua maisemaa kerta toisensa jälkeen.

Perämeren kansallispuiston kävijätutkimus 2019

Perämeren kansallispuiston kävijöistä noin joka toinen on puistossa ensi kertaa. Vierailijat hakevat kansallispuistoista monenlaisia asioita: yksi rauhaa ja rentoutumista, toinen kosketusta luontoon tai yksinäisyyttä, kolmas pakoa melusta ja saasteista, joku näitä kaikkia tai aivan jotain muuta. Perämeren kansallispuistoon tullaan nauttimaan luonnosta ja rauhasta sekä upeista merimaisemista. Palveluihin ja rakenteisiin on viime aikoina panostettu, ja matkailijoiden osuus kävijämäärissä onkin ollut nousussa.

Suosituimmat kohteet

Pereämeren kansallispuiston suosituimpia kohteita ovat Metsähallituksen teettämän kävijätutkimuksen mukaan Pensaskari ja Selkäsarvi, joista molemmista löytyy helposti saavutettavat laiturit. Pensaskarissa on vastikään aloitettu suositut lammaspaimenviikot. Selkä-Sarvesta löytyy mm. varaustupa ja sauna sekä muita palveluita retkeilijöitä varten. Vuonna 2012 tehtyyn kävijätutkimukseen verrattuna kansallispuistossa vierailevat ovat tyytyväisempiä puiston palveluihin ja rakenteisiin, joten alueella tehdyt uudistukset ja ylläpito ovat onnistuneet.  Kokonaisuudessaan tutkimukseen voit tutustua tästä.

Perämeren kansallispuistossa voit tuntea raikkaan merituulen ihollasi, maistaa merenantimia, nauttia hiljaisuudesta, haistella puhdasta meri-ilmaa ja antaa katseesi levätä kaukana siintävässä taivaan rannassa. Voit aistia merellisen saaristoluonnon kaikilla aisteillasi ja antaa jokaisen solusi rentoutua luonnossa käyskennellen tai horisonttiin tuijotellen.

Pakkaa siis reppusi ja tule rentoutumaan Perämeren kansallispuistoon!

pallot

Sisäsatama, Kesä

Kemin sisäsatama

Saaret

Laitakari

Sisäsatama, Kesä, Risteilyt

m/s LEILA

Risteilyt, Kesä, Ryhmille, Sisäsatama

Perämeren Jähti