Skip to content
rungius 424x440 - Rungius - Kirkkoon haudattu
Kohteet » Näe ja koe » Nähtävää » Museot ja näyttelyt » Rungius – Kirkkoon haudattu

Rungius – Kirkkoon haudattu

pallot

Rungius virtuaalimaailmassa ja muita kirkkoon haudattuja – Hautaustapoja ja niiden tutkimusta esittelevä näyttely avautuu Kemin historiallisessa museossa

Kirkon lattian alle hautaaminen oli yleistä kirkoissamme aina 1700-luvun loppupuolelle saakka. Moni kirkkoon haudatuista oli pappien ja porvareiden lapsia. Vielä 1800-luvun toisella puoliskolla lapsikuolleisuus oli korkea, 40 % lapsista kuoli ennen neljän vuoden ikää ja näin kuolema oli eri tavalla läsnä kuin nyky-yhteiskunnassamme. Miten vainajat valmisteltiin arkkuihinsa? Millaisiin vaatteisiin Keminmaan kirkkoherra Rungius oli puettu? Millaisilla kasveilla kalman hajua peitettiin?  Kemin ja Tornion museoissa avautuvat näyttelyt kertovat menneestä kuolemankulttuuristamme. Näyttelyt esittelevät pohjoissuomalaisia hautaustapoja ja ovat sisällöiltään erilaisia.

Kemin historiallisen museon näyttely ”Rungius, kirkkoon haudattu” esittelee Keminmaan vanhaa kirkkoa veistoksineen, muumioituneen kirkkoherra Rungiuksen monitieteisiä tutkimuksia sekä Valmarinniemen varhaiskeskiaikaisen kirkon ja hautausmaan arkeologisten tutkimusten löytöjä.

Rungiuksen tietokonetomografisen tutkimuksen pohjalta tehdyn virtuaalimallinnoksen avulla pääsee kurkistamaan Rungiuksen ihon alle hänellä todettuihin sairauksiin.

Näyttely pohjautuu Oulun yliopistossa tehtyyn Emil Aaltosen säätiön ja Suomen Akatemian rahoittamaan monitieteiseen kirkkohautauksia ja pohjoissuomalaisia hautaustapoja käsittelevään tutkimukseen. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Oulun yliopiston arkeologian alan tutkijoiden, Tornionlaakson maakuntamuseon, Kemin historiallisen museon ja Oulun Museo- ja tiedekeskus Luuppi / Pohjois-Pohjanmaan museon kesken. Oulussa teemaan liittyvä näyttely avautuu 2020.

Yhteystiedot

016 258247
historiallinenmuseo@kemi.fi
Marina Takalon katu 3 94100 Kemi

Suosittelemme

pallot
ice floating experience in icebreaker sampo 1024x681 - Jäänmurtaja Sampo

Jäänmurtaja Sampo

Risteilyjä järjestetään joululta huhtikuun puoleen väliin. Tätä elämystä on vaikea päihittää!
couple admiring ice sculptures in snowexperience365 1024x683 - Kemin LumiLinna on nyt ympärivuotinen

Kemin LumiLinna on nyt ympärivuotinen

Kemi on tunnettu LumiLinna-kaupunkina. Nyt linnan tarina on muuttanut muotoaan, kun LumiLinna on avoinna läpi vuoden.
liikematkustus m l matkatoimisto 1024x683 - Meri-Lapin Matkatoimisto - matkoja myös minulle

Meri-Lapin Matkatoimisto – matkoja myös minulle

Meri-Lapin Matkatoimisto - matkoja myös minulle