Lumilinnassa voi tulevaisuudessa vierailla myös kesällä
VARAA VERKOSSA
SAAPUMINEN
LÄHTÖ
SAAPUMINEN
LÄHTÖ
PVM

Aikuisia

Lapsia (4-11 vuotta)

Lapsia (0-3 vuotta)

SAAPUMINEN
PVM
0,00 €

Ympärivuotisen LumiLinnan rakentaminen alkaa

Kemin Matkailu Oy tarjoaa sloganinsa mukaan meren, lumen ja jään arktisia kokemuksia. Tulevaisuudessa yhtiö voi tarjota asiakkailleen talvisen seikkailun ympäri vuoden muutaman kuukauden sijaan.

Ympärivuotisen LumiLinna-rakennuksen suunnittelu lähti toteutukseen viime keväänä, kun Miraplan Oy voitti arkkitehtikilpailutuksen. Pekka Pietilä ryhtyi suunnittelemaan rakennusta, joka palvelee matkailijoita ympäri vuoden Kemissä. Kyseessä on 3500 neliön kokoinen näyttävä rakennus, jonka tilat on suunniteltu niin, että ne palvelevat sekä kesä-, että talvimatkailijoita. Rakennus tulee sijoittumaan Lumilinnankadun varteen parkkialueen ja Linnan Rantamajan väliselle alueelle. Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen kertoo, että tiloissa on mietitty tarkkaan muunneltavuutta. Tilat itsessään ja niiden käyttötarkoitukset ovat muunneltavissa tarpeiden mukaan. Suunnittelussa haetaan kustannustehokasta toimintamallia ja pieniä käyttökustannuksia. LumiLinna on vuosi toisensa jälkeen uusiutunut ja toivomme idean jatkuvan niin tässä uudessa rakennuksessa kuin koko LumiLinna-alueella.

Mitä ympärivuotinen LumiLinna ja LumiLinna-alue tarkoittaa?

Haluamme tarjota matkailijoille palasen LumiLinnaa keskellä kesää, rakennukseen tulee kylmätila, joka on kokonaisuudessaan 405 neliön kokoinen ja 9 metriä korkea. Kun avaamme, Ympärivuotisessa LumiLinnassa voi nauttia lounaan tai illallisen jääpöydän ääressä, sekä drinkin jääbaarissa veistosten ympäröimänä. Lumen ja jään veistokin on mahdollista milloin vain. Olemme myös kehittäneet ympärivuotisen White Wedding -konseptin, jolloin LumiLinnassa voi järjestää erilaisen hääseremonian vaikka juhannuksena. Mikään ei kuitenkaan estä etteikö kylmätilan sisällä voisi tulevina vuosina olla muitakin palveluja.

Haluamme että Lumilinna tarkoittaa enemmän kuin talvella rakennettava perinteinen Lumilinna ja siksi koko alue kaikkine palveluineen on brändätty Lumilinnan alle.  Kemin Matkailu Oy vuokrasi Kemin kaupungilta LumiLinna-alueen tontin pari vuotta sitten ja alueella on ollut uutta toimintaa siitä lähtien. Viime talvena alueelle rakennettiin 33 Merenrantahuvilaa eli Seaside Glass Villoja, Service Point palvelurakennus ja LumiLinna. Kesällä alueella toimii LumiLinna Camping. Myös alueelle vievä tie sai uuden nimensä LumiLinnan mukaan. 

Palvelut yhden katon alle

Kemin Matkailu Oy on vuosia toiminut useassa osoitteessa ja uusien tilojen myötä keskitämme palvelut yhden katon alle. “Parannamme muutoksen myötä asiakaspalvelua ja karsimme kustannuksia. Keskuskeittiömme siirtyy uuteen rakennukseen kulttuurikeskukselta, samoin myyntitoimisto ja LumiLinna -näyttely Jalokivigallerian ja tullimakasiinin tiloista. Kaksikerroksisen rakennuksen kellariin tulee myös kattavat varastotilat palvelemaan kunnossapidon ja siivouksen operointia,” kertoo Barria. Tiloja uudesta rakennuksesta on jo varattu yrittäjille, jotka tarjoavat matkailua tukevia palveluita. Saatujen asiakaspalautteiden valossa  uutena alueelle tulee mm.sauna-, hyvinvointi-, kokouspalveluja.

LumiLinna-alueen kehittäminen tukee kaupungin matkailun kasvuohjelmaa

Kemin Matkailu Oy on sitoutunut Kemin kaupungin matkailun kasvuohjelmaan ja toimii sen mukaan, että tavoitteet saavutetaan. Kaupungin hallitus on päättänyt panostaa matkailuun varmistaakseen kasvun jatkossakin. Yksi tärkeistä teemoista on ympärivuotisuus ja sen kehittäminen kaupungissa on jo hyvin käynnissä. Vaikkakin matkailija arvostaa maamme kulttuuria ja luontoa, vaaditaan myös ns. vetonaula kaupunkiin houkuttelemaan asiakkaat tänne.

Matkailun kasvu edellyttää onnistuakseen hyviä kulkuyhteyksiä, läheltä saatavia palveluita sekä mielenkiintoa herättäviä nähtävyyksiä tai ohjelmaa. Nyt on hyvä hetki investoida, sillä Suomessa ja erityisesti Lapissa matkailu kasvaa. Kemissä kasvu on näkynyt ja kaikki alueen palvelut on rahoitettu matkailijoiden tuomilla tuloilla. Näin on tarkoitus tehdä myös ympärivuotisen Lumilinnan osalta. Toki nyt investointi on niin suuri, että lainarahoitusta tarvitaan.  Tämän investoinnin kautta syntyy alueelle vielä lisää kysyntää ja tarjontaa. Matkailu tuo tullessaan työpaikkoja ja elinvoimaa alueelle.

Rakentamisen kautta elinvoimaa kaupunkiin

Enää ei riitä, että LumiLinna rakennetaan talveksi vaan matkailijat pitää saada liikkeelle myös kesällä, kun suurimmalla osalla esim. eurooppalaisista on loma-aika. Seuraava vuosi on rakentamisen aikaa, mutta samalla myydään ja palvellaan matkailijoita.

Ison päärakennuksen rakentaminen näkyy ja kuuluu, vaikka ajoitusta on mietitty niin, että häiriöitä aiheutuu mahdollisimman vähän alueen matkailijoille. Pohjatyö vie oman aikansa alueen maaperän ollessa entistä merenpohjaa, joten työt käynnistetään mahdollisimman pian. Samaan aikaan on käynnissä erikoissuunnittelua ja urakoitsijoiden kilpailutus. Rakentaminen aloitetaan, kun talven kiihkein sesonki helpottaa. Tavoitteena on, että linnan juhlia vietetään joulukuussa 2018.

Merellisessä Kemissä on vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia ja osana kasvuohjelmaa on uusien palveluiden synnyttäminen alueelle. Esimerkiksi teollisuusmatkailua ja leirikouluohjelmia on jo kehitetty. Majoitusvaihtoehtoja tarvitaan lisää ja niin myös matkailun oheispalveluita. Seikkailupuisto, vesiaktiviteettit, helposti vuokrattavat kulkuvälineet ja varusteet toisivat lisäarvoa Kemin matkailuun. Vaikka meillä on puhdasta ilmaa, rauhaa ja ainutlaatuinen saaristo, nämä asiat on tuotteistettava ja ne on oltava ostettavissa. Paikallisten ihmisten kohtaamiset ja kuullut sekä jaetut tarinat toki kruunaavat vielä vierailun.