0,00 €
VARAA VERKOSSA
SAAPUMINEN
LÄHTÖ
SAAPUMINEN
LÄHTÖ
VARAA VERKOSSA
PVM
VARAA VERKOSSA
PVM

Jäänmurtaja Sampo on Suomen matkailun kärkituote

Jäänmurtaja Sampo lähti ensimmäiselle turistiristeilylleen Kemissä huhtikuun 14. päivänä, vuonna 1988. Nykyinen Visit Finland, entinen Matkailun edistämiskeskus, palkitsi Sampon parhaan matkailutuotteen palkinnolla jo pelkästä ideasta vuotta ennen sen ensimmäistä risteilyä. Samposta on tullut Suomen matkailun kärkituote, joka tunnetaan eri puolilla maailmaa. Vuosien varrella Sampo on houkutellut matkailijoiden lomassa kansainvälistä mediaa ja tv-ryhmiä ja myös tänä vuonna murtajaseikkailun on kokenut ja taltioinut kuvausryhmät muun muassa Malesiasta, Yhdysvalloista ja Ranskasta.

Jäätyvä meri on matkailuvaltti

Sampoa operoi Kemin Matkailu Oy, joka palkittiin vastikään Lapin Liiton aluekehittäjäpalkinnolla. Lapin Liiton mukaan yhtiö on hyödyntänyt ennakkoluulottomasti Meri-Lapin maailmanlaajuisesti ainutlaatuista ominaisuutta eli useammaksi kuukaudeksi jäätyvää merta. Jäänmurtaja Sampo vie matkustajansa Euroopan suurimmalle jääkentälle arktiseen jääseikkailuun. Perämeri alkaa jäätyä marras-joulukuussa ja jäät sulavat toukokuun puoleenväliin mennessä. Jää on kevättalvella paksuimmillaan 75–95 cm ja Sampo pystyy murtamaan jopa 120 cm:n vahvuista kiintojäätä. Toinen suuri matkailunähtävyys, Kemin LumiLinna, on maailman ainoa merivedestä rakennettu lumirakennelma.

Kemin Matkailu Oy:n meneillään olevat suuret investoinnit ja tulevat suunnitelmat tähtäävät kaupungin matkailukohteiden ja alueen ympärivuotisen matkailun kehittämiseen. Matkailun kasvuohjelman mukaisesti merta ja saaristoa tullaan hyödyntämään entistä enemmän ympärivuotisesti matkailunkäyttöön.

Sampo on osa Suomen jäänmurtohistoriaa

Jäänmurtaja Sampo ehti tehdä jäänmurtotyötä Suomen valtion omistuksessa vuosina 1961 -1987, kunnes merenkulkuhallitus poisti sen käytöstä. Kemin kaupunki päätti ostaa sen matkailukäyttöön, jotta matkailijat voisivat nauttia siitä ihmeellisestä ja ainutlaatuisesta kokemuksesta, minkä jäätynyt meri kaikessa laajuudessaan antaa. Valtion jäänmurtajat pidetään tunnetusti hyvässä kunnossa ja osa Sampon viehätystä onkin sen säilytetty alkuperäinen tekniikka ja sisustus. Risteilyitä järjestetään talvella jopa kolme kertaa päivässä. Valittavana on elämys arktisen auringon nousun aikaan, kuuluisan sinisen hetken ihastelu tai revontulien ihmettely ilta-aikaan. Risteilyn aikana nautitaan maittava ateria lämpimässä ravintolasalissa, tutustutaan alukseen opastetulla kierroksella ja koetaan kelluminen jäiden seassa pelastautumispuvussa.

Ennätysmäärä risteilyasiakkaita

Matkailijoita on Sampolla vieraillut noin 60 eri maasta ja kävijämäärät ovat nousseet vuosi vuodelta. Viime vuonna risteilyn koki 16500 matkailijaa ja tänä vuonna määrä hipoo 20 000:ta asiakasta. Perjantaina 14.4. risteillään viimeistä kertaa tälle talvelle. 30-vuotisen taipaleen kunniaksi risteilyasiakkaat nauttivat suomalaiseen tapaan kakkukahvit Sampolla. Risteilyn kulkua voi seurata IcebreakerSampo-facebook-sivulla ja Visitkemin Instagramissa.

Lapin liiton hallitus valitsi Lapin aluekehittäjäksi tänä vuonna Kemin Matkailu Oy:n

Lapin Liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi kommentoi Lapin liiton päätöstä aluekehittäjävalinnasta seuraavasti: Kemin kaupungin omistama konserniyhtiö on hyödyntänyt ennakkoluulottomasti Meri-Lapin maailmanlaajuisesti ainutlaatuista ominaisuutta eli useammaksi kuukaudeksi jäätyvää merta. 30 vuotta suosittuja jäänmurtajavierailuja järjestänyt ja tänä vuonna jo 22. LumiLinnan rakentanut Kemin Matkailu Oy on viime vuosina laittanut tehovaihteen päälle. Meneillään olevat suuret investoinnit ja tulevat suunnitelmat tähtäävät kaupungin matkailukohteiden ja alueen ympärivuotisen matkailun kehittämiseen. Kemin Matkailu Oy:n työllä on ollut tärkeä rooli myös muun muassa lumi- ja jäärakentamisen saralla koko Lapin matkailupalveluiden kehittämisessä. Lohi lisäsi, että Kemin Matkailu Oy:n toiminta on ollut sen verran hienoa, että palkinnon yhtiö olisi ansainnut jo pidemmän ajan. 

Miten Kemistä on tullut uniikkien talvielämysten toteuttaja ja vireä kesäkaupunki?

Kemin Matkailu Oy aloitti nykyisellä nimellä työnsä vuonna 2008, kun LumiLinna, Sampo Tours ja Kemin Teatteriravintola fuusioituivat. Ensimmäisten järjestäytymisvuosien jälkeen aloitettiin työ, joka huipentui vuonna 2013 työstettyyn uuteen strategiaan.

”Strategiatyön jälkeen, noin kolme vuotta sitten alkoi selkeä kasvun polku. Teimme silloin historiamme aikana suurimpia investointipäätöksiä muun muassa uusista tiloista ja ympärivuotiseen ohjelmaan satsaamisesta”, kertoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Kemin kaupungin tuki on ollut tärkeä selkänoja työlle. Koutosen mukaan kaupungin kanssa on yhdessä haettu ratkaisuja ja kaupunki on luonut aktiivisesti toimintamahdollisuuksia Kemin matkailutoimijoille.

”Ratkaisevaa ympärivuotisen matkailun kehittämisessä oli LumiLinnalle kaavoitettu pysyvä paikka Kemin keskustan kupeessa Mansikkanokalla. Se ei mahdollistanut vain investointeja itse LumiLinnaan vaan myös muihin ympärivuotista matkailua tukeviin fasiliteetteihin, kuten merinäköalahuviloihin ja camping-alueen kehittämiseen”, arvioi Koutonen.

Tärkeimmiksi muutoksen tekijöiksi Koutonen nimeää henkilöstön. Vakituisesti ympäri vuoden Kemin Matkailu työllistää 14 ihmistä. Sesonkina työntekijöitä on parhaimmillaan 130. Strategiaan sitoutuneen henkilöstön lisäksi kasvua on Koutosen arvion mukaan kirittänyt kaupungin ohella alueen matkailuverkoston yhteistyö, Aasian markkinoiden kasvu sekä Lappia matkailukohteena markkinoineet hankkeet. Myös Kemin sijainti ja kohtuullisen hyvä saavutettavuus helpottavat markkinointityötä.

Jäänmurtaja Sampo matkailukäytössä jo 30 vuotta

Matkailunedistämiskeskus myönsi parhaan matkailutuotteen palkinnon Sampolle vuonna 1987, kun se ei vielä ollut edes aloittanut toimintaansa. Jäänmurtaja Sampon ensimmäinen, suomalaiselle ja ulkomaiselle mediaväelle suunnattu risteily toteutettiin 14.huhtikuuta 1988. Tänä vuonna kauden viimeinen risteily on suunnitteilla samalla päivälle.

Mainetta kansainvälisesti niittänyt Sampo on kolmenkymmenen vuotensa aikana lunastanut paikkansa. Vuonna 2016 Sampolla kävi 16 500 asiakasta ja tänä talvena lähennellään 20 000 matkustaja rajaa.  Sampo risteilee 1-3 kertaa päivässä risteilykaudellaan joulu-huhtikuussa.

Puolet Kemin Matkailun rohkeista suunnitelmista on vasta tulossa

Kemin Matkailu Oy on pystynyt rahoittamaan investointinsa matkailupalveluiden tuomilla rahoilla. Ennen strategiatyötä matkailutuotto Kemissä on ollut noin 20 miljoonaa. Muutamassa vuodessa huiman nousun tehnyt Aasian markkina on vauhdittanut alueen matkailun kasvua.

Juuri meneillään olevalla Kemin kaupungin kanssa yhteisellä rekrytointikampanjalla Kemin Matkailu Oy hakee kaupunkiin uusia matkailuyrittäjiä, jotka toisivat uusia sisältöjä ja lisäbuustia niin talvi, kesä kuin välisesonkimatkailuun. Viime vuonna läheisestä Selkäsaaresta ostettu tontti matkailupalveluille, 33 upealla merinäköalalla varustettua modernia mökkiä LumiLinnan vieressä, ensi kesänä avautuva LumiLinna Camping sekä vuonna 2018 avautuva ympärivuotinen LumiLinna ovat kaikki osa strategiaa, jolla tähdätään Kemin matkailun ympärivuotiseen kasvuun.

”Ympärivuotista linnaa on suunniteltu jo lähes kymmenen vuotta, mutta nyt uuden paikan myötä se voidaan toteuttaa. Rakentaminen käynnistyy tänä kesänä”, kertoo Koutonen.

Kesäistä yötöntä yötä, silminkantamattomiin jatkuvaa Perämerta ja kaunista luontoa aiotaan hyödyntää kesämatkailun kehittämisessä.

”Voin luvata, että olemme strategiamme toteuttamisessa vasta puolivälissä. Paljon on vielä rohkeista suunnitelmistamme näkemättä”, lupaa Kemin Matkailun toimitusjohtaja Koutonen.

Lapin aluekehittäjäpalkinto ojennetaan 20. maaliskuuta Kemissä

Lapin aluekehittäjäpalkinto on Lapin liiton vuosittain jakama tunnustus yritykselle, organisaatiolle, yhteisölle tai henkilölle, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus Lapille. Viime vuonna tunnustuksen sai rovaniemeläinen hotelliyrittäjä Mikael Gröhn. Aiempina vuosina palkinnon on saanut muun muassa Ranuan eläinpuisto, Alppihiihdon maailmancupin järjestäjä Oy Levi Events Ltd, Outokumpu Oyj ja Lapin kauppakamari.

Tämän vuoden Lapin aluekehittäjäpalkinto ojennettiin maanantaiaamuna 20. maaliskuuta Kemin kaupungintalolla.  

Lisätietoja:

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi, markus.lohi(at)eduskunta.fi, p. 0400 692 682

Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen, susanna.koutonen(at)visitkemi.fi, p. 050 340 8856

 

Anna Puu ja Tulikukka ihastuttivat LumiLinnassa

Launtaina järjestettiin jo toista kertaa Pohjoista Voimaa Talvikonsertti Kemissä. Esiintyjänä oli Anna Puu bändeineen ja showryhmä Tulikukka. Aina ilahduttava ja positiivista henkeä luova esiintyjä Anna Puu keräsi innokkaita kuulijoita LumiLinnan sisäpihan ja näköalatasanteen täyteen. Ennakkoon myytiin Pohjoista Voimaa etuasiakkaiden lippuja jo niin suuri määrä, että konsertti oli loppuunmyyty jo edellisenä päivänä. 

Anna Puu ja bändi osoittivat heittäytymistä esiintymällä ulkoilmakonsertissa keskellä talvea lumimuurien ympäröimänä. Anna Puu tuumasi aluksi hieman kylmissään, että etelän ihmiset eivät ole niin tottuneita talven pakkaseen kuin pohjoisen ihmiset. Keikan loputtua hän veti kuitenkin vielä encoren ja totesi innoissaan, että festarikausi Kesä 2017 on nyt Kemissä virallisesti jo aloitettu. Talvisissa olosuhteissa soittaminen on melkoinen haaste artisteille, mutta niin laulaja kuin bändin jäsenet suoriutuivat haasteesta hienosti. Yli puolituntisen keikan aikana toppavaatteisiin pukeutunut linnan väki sai nautiskella mukavan setin artistin suosikkikappaleiden soinnuista. Linnan pihalla kumisi raikuvat aplodit ja toppakintaat löivät riemukkaasti tahtia myös kappaleiden aikana. 

Illan hämärtyessä näyttävä tulishow valaisi linnan pihan. Lavalle nousi Anna Puun jälkeen showryhmä Tulikukka.  

LumiRavintolan jääpöytien ääressä maistui kuuma juoma

Talvikonsertin lipulla pääsi myös tutustumaan Kemin 22. LumiLinnaan. Oulun Energia tarjosi Oulun seudulta tuleville asiakkailleen Kemiin bussikuljetuksen ja he ehtivät hyvin tutustua linnaan ennen konserttia.

Linnan teemana on tänä vuonna Suomi100, joten linnan lumisia seiniä koristaa teemaan sopivat näyttävät lumitaideteokset. LumiRavintola keräsi innokkaita konserttikävijöitä kuumalle kaakaolle jääpöytien ääreen. Historian pisimpään ravintolasaliin mahtuu onneksi yli 200 ihmistä jääpöytien ääreen istumaan, ja uusi palvelurakennus tarjosi lämpimän tilan niille, jotka halusivat käydä lämmittelemässä linnavierailun ja konsertin välillä. LumiHotellin huoneita käytiin ihmettelemässä ja lumikappelissa ihasteltiin upeaa lumesta veistettyä suojelusenkeliä. Kappelissa oli myös hartaustilaisuus ennen konserttia. 

Muumit ovat vuorossa sunnuntaina

LumiLinnalla valmistaudutaan jo seuraavaan tapahtumaan sunnuntaina, kun Muumilaakson vieraat saapuvat linnalle. Muumipeikko ja Pikku Myy esiintyvät LumiLinnan sisäpihalla kolmeen otteeseen sunnuntaina 19.3. Muumien vierailusta on tullut jo perinne Kemin LumiLinnassa. LumiLinna on avoinna 9.4.2017 saakka päivittäin klo 10-18 ja seuraava linna rakentuu taas ensi vuoden tammikuussa. 

Konsertin järjestelysitä vastasi Kemin Matkailu Oy, Oulun Ssähkönmyynti ja Eventworks. Kuva: Markku Köngäs

 

 

 Kuva Timo Laapotti, Kemin Matkailu Oy